Twee wandelingen

ouzo on the rocks

apartment, excursions and art historical guide

Peloponnese, Greece

Twee wandelingen

Hieronder worden twee wandelingen beschreven in de buurt van Nauplion en Argos. De eerste leidt van het dorpje Vrousti naar het dorpje Karya in het Artemisio-gebergte. Deze wandeling ligt ten noordwesten van Argos, is vrij inspannend en duurt (heen en terug) tussen de 6 en 7 uur.

De tweede gaat van Kriavrisi naar Krioneri over de (noord)helling van de Ktenias-berg ten zuidwesten van Argos en duurt zo'n 2 tot 3 uur (heen en terug).

 

Natuurlijk zijn er in Argolida en Arcadia veel meer wandelingen te maken, maar er zijn vrijwel uitgezette rondwandelingen. Ook deze wandelingen voeren heen en terug over hetzelfde pad. Vanwege het overweldigende natuurschoon is dat echter geen obstakel. De wandeling van Vrousti naar Karya wordt her en der aangegeven met (rode) verf op boomstammen en stenen en op de zogenaamde steenmannetjes, drie of vier gestapelde, vrij platte stenen, van groot (onder) naar klein (boven). Als je op het pad blijft is het vrijwel onmogelijk om te verdwalen.

Neem eten en drinken mee, bescherm jezelf tegen de zon en draag stevige wandelschoenen.

geiten in de buurt van Vrousti (2009)

foto © marja van rooij

Vrousti 37.657291, 22.607594 – Karyá 37.639279, 22.546077

 

Rijd vanuit Argos in de richting van Korinthos; voorbij de bocht na de brug bij de Lidl is een afslag naar links. Vrousti is aangegeven op de borden. Je komt vervolgens langs de dorpjes Metamoforsi, Chouni, Bozioneleïka en (na een afslag naar rechts) Agritsa. Daarna klimt de weg (na opnieuw een afslag naar rechts) omhoog tot 280 m boven de zeespiegel om te eindigen op het dorpsplein van Vrousti, dat in de Venetiaanse periode Makrona heette. Op het plein kun je de auto parkeren en je flesjes vullen met water uit de bron. Aan de zijkant van het plein is een museumpje waar werktuigen, gereedschappen en traditionele kleding uit vervlogen tijden bewaard worden. Het museum is vrijwel altijd gesloten. De wandeling staat aangegeven op een bord vlak naast de bron.

Volg de rode pijlen en strepen op de huisjes en je komt op een paadje dat voert langs schuren en stallen voor geiten en schapen. Als het pad afgesloten is met een hek, wil dat niet zeggen dat je er niet voorbij mag. Je moet wel nadat je gepasseerd bent, het hek weer sluiten, anders krijg je ruzie met de herders.

Herders zijn vermoedelijk de enige andere mensen die je hier tegenkomt. Vrousti zelf is een piepklein dorpje waar de 'patrika spitia' (familiehuizen) alleen in de zomer bewoond worden door mensen die de rest van het jaar in Argos of Nauplion wonen. Enkele huizen worden ook (per week) aan toeristen verhuurd. In 1981 woonden hier nog 266 mensen, in 1991 nog 40. Momenteel wonen er vermoedelijk nog geen 10 mensen permanent in Vrousti.

De wandeling gaat over de hellingen van het Artemisiogebergte. De paden zijn niet altijd even goed begaanbaar, daarom is het verstandig goede wandelschoenen te dragen. Hier en daar moet je behoorlijk klimmen en klauteren. Na ruim 3,5 uur bereik je Karya.

Jammer van deze wandeling is dat het laatste gedeelte over de asfaltweg gaat die behoorlijk steil omhoog gaat. Je kunt er daarom ook voor kiezen om daar waar het pad op de asfaltweg uitkomt, terug te keren naar Vrousti en vervolgens over de weg met de auto Karya te bezoeken.

Karya is zeker een bezoek waard, al was het maar vanwege de 'païdakia' (lamskoteletjes) die men serveert in de plaatselijke taveerne.

Bij de volkstelling in 1981 woonden hier nog meer dan 1000 mensen, vandaag heeft Karya ongeveer 300 inwoners. Het dorp is bijzonder geliefd bij de inwoners van Argos omdat er in de winter vrijwel altijd sneeuw ligt en het er in de zomer veel koeler is dan in de stad. Ook de mountainbikers en motorrijders uit Argos en omstreken komen regelmatig in Karya omdat zij de route van Argos naar het dorp aantrekkelijk vinden.

Karya was in eerste instantie gebouwd op de top van de Profitis Ilias-berg, maar later verhuisde men naar het lager gelegen gedeelte omdat het op de top 's winters niet uit te houden was vanwege de kou.

Zoals vele dorpjes hier in de omgeving werd Karya tijdens de Onafhankelijkheidsstrijd in 1821 volledig verwoest en de bewoners uitgemoord door Ibrahim Pasja.

Tegenwoordig zijn het voornamelijk veeboeren (geiten en schapen) die er wonen. Ook wordt er wijn en olijfolie gemaakt. Anno 2014 is de basisschool nog open voor de ongeveer twintig kinderen uit het dorp.

Boven het dorp is een piepklein kapelletje dat geliefd bij de bewoners van de gehele provincie Argolida is voor het dopen van kinderen.

gezicht op Karya (2009)

foto © willem van leeuwen

Kria Vrísi 37.575521, 22.566545 – Krionéri 37.580684, 22.538118

 

Als je naar de kerk in Kefalari bent geweest en de piramide van Elliniko hebt bezocht kun je dezelfde weg vervolgen naar het begin van de volgende wandeling. Je passeert eerst het gehucht Zóngka, om na ongeveer 20 km aan te komen in de verzameling huisjes die men Kria Vrísi heeft genoemd. Letterlijk betekent Kria Vrísi 'koude kraan (of bron)'. Dat slaat op het water dat hier op vele plaatsen uit de bergwand stroomt.

Er zijn twee mogelijkheden voor deze wandeling: of je maakt een rondwandeling of je wandelt heen en terug over dezelfde weg.

Het eerste alternatief (de rondwandeling) begint bij het eerste kerkje (Agia Paras) dat je tegenkomt. Je kunt hier de auto achterlaten en het pad naast het kerkje nemen dat schuin naar beneden loopt en al snel een scherpe bocht naar rechts maakt. Al zigzaggend voert het pad je uiteindelijk naar de doorgaande weg, iets voorbij Krionéri, ('koud water'). Ga linksaf, loop langs de paar huizen van Krionéri en blijf op de weg totdat je Kria Vrísi (het beginpunt) bereikt. Dit alternatief gaat voor de eerste helft voornamelijk over een minder goed begaanbaar pad op de zuidhelling van de berg. Dat betekent zon en warmte in de zomer.

De tweede mogelijkheid is om de auto (in een ruime bocht) achter te laten, iets voorbij het tweede kerkje. Dan loop je vanuit Kria Vrisi over de weg naar Krioneri. Dit alternatief gaat over een goed begaanbaar pad, stevige wandelschoenen zijn daarom geen must. Daarnaast loop je voor het grootste deel aan de noordkant van een berg waar het meestal koeler is dan op zuidhellingen.

 

De Ktenias top boven Krionéri is bijna 1600 m hoog. De twee bergen aan de overkant van het pad tussen de twee dorpjes zijn 1000 en 900 m hoog.

Vanuit Krionéri kun je nog een stukje doorlopen naar Tourníki met de resten van een oude toren, maar je kunt er ook voor kiezen om rechtsomkeer te maken, bijvoorbeeld na een kleine picknick.

De kans dat je onderweg andere wandelaars tegenkomt is klein.

geiten in de buurt van Krioneri (2009)

foto © marja van rooij

Combinaties

Het tweede aternatief van de wandeling van Kria Vrisi naar Krioneri is goed te combineren met een bezoek aan de kerk van Kefalari en de piramide van Elliniko. Neem dan wel iets te eten en te drinken mee, want onderweg kom je geen winkels of taveernes tegen.

 

De wandeling van Vrousti naar Karya is vrij inspannend en duurt minimaal zo'n 7 uur en daarom niet goed te combineren met andere activiteiten.

Copyright © All Rights Reserved